måndag 1 april 2013

Kleine Zwischenmeldung ...

betyder ungefär: ett litet inlägg mittemellan, som livstecken s a s.
Stora tjejen var hemma över påsk, det innebär att mitt syrum var hennes rum med allt vad det innebär. Dessutom har jag köpt en ny symaskin !!!! En Janome MC 8200. Jag är förtjust men behöver lära mig mer, och det kan man bara genom att testa.
Det här syddes dock med den gamla maskinen. Det är en trollkarlscape av en kjol. Det slog mig när jag såg den i vår utklädningslåda att kjolen kunde byta identitet utan alltför stora ingrepp. Jag klippte bort linningen, sprättade upp den och använde för kantning av armhålen, sen satte jag plagget på barnet och ritade fri hand halsöppning och axelsömmar. Halsöppningen kantade jag med snedremsa, dragkedjan som satt bak i kjolen lät jag vara kvar. Jag tycker den blev fin. Nästa gång jag förvandla en kjol till en mantel gör jag dock ännu enklare, då klipper jag upp den mitt fram och stänger den uppe med satinband.

Men såhär är helt ok, och kjolen blev ett användbart utklädningsplagg, efter alla dessa år.

Ein Zauberermantel aus einem alten Rock,
der seit vielen Jahren in der Verkleidungskiste lag.
Der Zaubererhut ist eine Leihgabe vom grossen Bruder. 


Det ni ser här nedan är en "Passah". Det är en slags dessert som jag har ätit på påskdagen sedan jag var barn. Traditionen är nog rysk från början, min pappa är född i Estland och jag har receptet från min farmor, handskrivet under rubriken: Passah enligt de rika Morosovs i Moskva. Ingredienser: 1,5 kg kesella, 5 dl grädde, väldigt mycket smör och socker, hackad mandel och vanilj. Man blandar ingredienserna på långfredagen och låter det hela rinna av i silduk i ett durkslag t ex, eller en blomkruka med hål. På påskdagens morgon tar man fram den och äter sen på den i flera dagar. Bara någon matsked i taget, den är väldigt fet och söt och kräver egentligen 7 veckors fastan för att komma till sin rätt. Men den är goooood, tycker jag i alla fall.
Årets upplaga blev så fin, så jag var tvungen att fota den där den står på påskmorgonens frukostbord (vi firar påsk på söndagen, inte på lördagen, enligt tysk tradition (och logik, eftersom Jesus uppstod på påsknatten vilket innebär att anledningen till festen inträder då och inte redan dagen före då han ligger kvar, död, i sin grav, om man nu vill gå på den kristna berättelsen).

Hursomhelst så är den inte lika vackert längre. ... hihi

Eine Passah nach handgeschriebenem Rezept meiner Grossmutter.
Die diesjährige wurde so ordentlich, deshalb musste sie fotografiert werden.
Inhalt: Quark, viiiieeeel Sahne, Zucker, Butter, ein bisschen Mandeln und Vanille.
Das ganze wird am Karfreitag aufgesetzt und am Ostersonntag angefangen.
Lecker und mächtig. Eine russische Tradition (nehme ich an, da das Rezept auf
die reichen Morosovs in Moskau zurückgeht, nach den Aufzeichnungen meiner
Grossmutter).

1 kommentar:

  1. Eh.. är symaskiner ett specialintresse? ;) Vill minnas att du har ett par sedan tidigare...:) Skämt åsido.. because you´re worth it, så klart!! Vad annars? Spännande påskrätt och fin trollkarlscape!

    SvaraRadera