tisdag 3 januari 2012

Ska bara svara ...

Fick en fråga i en kommentar om vad vi äter för julmat. Till att börja med: det är väldigt olika vad man äter till jul över hela Tyskland, beroende på landskap, och i de enskilda familjerna, beroende på var man har sina jultraditioner ifrån. I min familj så har vi tagit över jultraditionerna från min mans familj och hans mamma i sin tur kommer från Schlesien som ligger i nuvarande Polen. Där äter man följande, som för svenska öron låter ganska hemskt, har jag märkt: Man steker tjocka vita korvar (såna som finns på Lidl), tillagar lite surkål (med lök och äpple och lite socker och salt), sen behövs det surdegsbröd av råg som man bryter i bitar. Huvudsaken är själva såsen som görs av en slags mjuik pepparkaka som vi inhandlar i Tyskland, katrinplommon, grönsaksbuljong, julöl och lite julmust, citronskal och diverse kryddor. Såsen är tjock, brun och ligger emellan söt och salt. Den hälls rikligt över brödbitarna och så äter man surkål och korv till. Låter värre än vad det är. Jag har vant mig ganska fort och tycker numera att det är gott. Så då vet ni.

Befinner mig annars på landet den här veckan och försöker att färdigställa lite projekt som sen ska fotograferas och visas upp, kanske t o m idag? Får se. Ha´t bra!!!

1 kommentar:

  1. Hej
    Nej jag tycker inte det låter äckligt, utan lite spännande med dom olika smakerna. Och roligt att höra om annan julmat än den svenska. Ser framemot kommande projekt./Maria

    SvaraRadera