söndag 6 januari 2013

Konstig lampa, fin tunika och ny teknik

Här kommer lite nya alster.

Tja ... jag lovar, det ser mindre konstigt ut i verkligheten. Hittade på en loppis resterna efter en lampa: ett större antal musselplattor, eller vad man nu ska kalla dem. tog sen min limpistol och satte ihop dem. Jag lovar, trots att det inte ser ut så, att det finns ett mönster bakom. De stora öppna ytorna ska sättas igen efterhand. Jag ställde globen på en lampfot och det blev faktiskt fint. Och förvånansvärt oskevt med tanke på att jag gjorde allting fri hand. Fast skevt är det ju lite grand.
Limpistol är i alla fall ett väldigt bra redskap.

Hatte eine Kiste voller Muschelplättchen vom Flohmarkt.
Mit hilfe einer Klebepistole wurde daraus dieser etwas schiefe
Lampenschirm. Er wird noch etwas weiterbearbeitet werden,
aber schon jetzt sieht das Licht darin gut aus, weil die überlappenden
Muschelplatten unterschiedlich viel durchscheinen lassen.
Auch wenn es nicht so aussieht: es gibt ein Muster in der An-
ordnung der Plättchen. 
 På den här är jag riktigt stolt. Mönster ur Burda 10/12. Tyget är ett tjockt trikåtyg, förmodligen en hel del syntet i. Jag köpte det second hand. Infällningen är i jeans från stora dottern. Det vävda bandet är ur mina gömmor, loppis det också, likaså allt brodergarn.
P g a tygets tjocklek la jag det i veck på magen istället för att rynka. Med facit i hand borde jag ha lagt vecken åt andra hållet. Men det är en världslig sak.
Jag tycker i alla fall mycket om slutresultatet, och dottern hade den på sig hela dagen, som syns på fläcken.

Eine Tunika nach Burda 10/12. Ich finde sie richtig
gelungen, auch wenn sie aus dickem Trikot statt
dünnem Baumwollstoff genäht ist.
Und sie steht dem Kind richtig gut. 

Här har jag testat en ny teknik. Fusing av plastpåsar. Jag tror inte att det blir min favorit, men jag har testat i alla fall. Burken är gjord med hjälp av en konservburk. Jag gjorde först lite plasttyg, klippte sen till det till lagom mått, la det runt burken, skarvade med några plastremsor och strykjärn. Klippte sen ut en botten med burken som mall. Vek in längst ner, la botten på och smälte fast botten med strykjärnet. Skarven på burken ville inte riktigt hålla men när jag vek in överkanten funkade det. 
Tekniken är spännande men eftersom jag helst pysslar med naturmaterial kommer jag nog inte göra så mycket med den. Tills vidare. Men jag har i alla fall lagt material i en plastpåse så att jag kan fortsätta ifall jag vill. 


eine für mich neue Technik. Man nimmt Plastiktüten,
schneidet sie auf, legt 4-6 Schichten aufeinander und
stellt ein Bügeleisen drauf (Backpapier drunter und drüber
natürlich). Das ganze schrumpft und schmilzt
zu einer Art Plastikstoff zusammen, den ich hier
mithilfe einer Konservendose geformt habe.
Wird wohl nicht meine Lieblingstechnik, aber
ganz spannend ist es doch.

Link für diese Technik - länk för tekniken: hier/här
Wenn man “fusing plastic bags” in Google eingibt, findet man viele Ideen. 

4 kommentarer:

 1. Lampan är ju helt enkelt urläcker!! :) Det är sällan jag går på loppis och köper saker som inte behöver åtgärdas på ngt vis. Trasiga, ofärdiga prylar tilltalar mej mer! Jättefin klänning också!! Och plasfusing?? Luktar det mycket? Ha det gott och god fortsättning till dej och de dina också!

  SvaraRadera
 2. Nej, det luktar inte så farligt, men det känns nästan läskigare. Så god ventilation bör man nog ha, jag ställde mig precis framför spisen med köksfläkten på högsta nivå. Jag fick lite huvudvärk men vet förstås inte om det hade att göra med plastfusing - jag har huvudvärk var och varannan dag för tillfället.

  SvaraRadera
 3. hej Hanne!

  Das ist eine wunderschöne Lampe! Wie hast du das so hinbekommen, dass die so rund wird, frei per Hand? Wie das aussieht, erinnert mich irgendwie an diese Pflanze, die so ähnliche Blätter hat. Ich weiß nicht wie sie heißt, ich glaube "Silbertaler" bin mir aber nicht sicher. weißt du welche ich meine? daran musste ich sofort denken, als ich die Lampe gesehen habe.
  Lieber Gruß,
  Gefion

  SvaraRadera
 4. Ja, din pappa MÅSTE bara (läs: ".. bli tvingad att..") lägga ut egna alster :o)! Du får väl fråga pappa om han kan ha det på sitt samvete, att det numera finns folk ända borta i Sverige som väntar på hans debutinlägg! Ryktet sprider sig! =o)

  SvaraRadera