måndag 2 april 2012

Återbruk 2: gardin, tröja och pelargonkuvös

Just nu verkar det inte bli så mycket inlägg förutom dem som hör till återbruksutmaning. Så det kanske får räcka.

Först ut mina gardiner. När vi renoverade köket förut tänkte vi att det skulle bli naturfärgade linnegardiner. Jag köpte tyg på Ikea, men sen dök det upp färdigsydda på myrorna och då tog jag de istället och hängde upp dem. Men de var lite för långa, fick ändå hänga där ett tag. Igår tog jag äntligen ner dem, kortade dem och gjorde vad jag hade tänkt från början: sydde på lite rester av olika sorters spets, så att de skulle se lite mer levande ut. Eventuellt ska de efterhand dekoreras mer, men det får ni se sen.

Eine einfache Leinengardine mit aufgenähten Spitzen,
um sie etwas lebendiger zu machen. 

Det där vita utanför fönstret tycker jag är rentav oanständigt, men det kan bero på att jag är född och uppvuxen i ett land, ca 100 mil söderut, där man kan leta påskägg utomhus och ofta dessutom fika ute efteråt ...

Nästa projekt har faktiskt synts på bloggen tidigare. Jag ärvde alltså en tröja, påbörjat, i ett mönster formgivit av Kafe Fasett som jag försökte sticka klart tills jag tröttnade. Jag hade nog fixat mönstret men jag hade helt enkelt ingen lust att sticka efter ett mönster där man måste lusläsa mönstret för varje rad och i princip varje enskild maska. Så istället repade jag upp den, garnet är ju så vackert som ni ser.
Det här är alltså mitt material + några riktiga nystan som inte hade stickats upp än.

Aufgeribbelt 

Jag valde allstå att sticka dominostickning som en slags patchwork i ordets ursprungliga bemärkelse: att man använder rester som är för små för att göra ett helt plagg av dem. Jag blandar färger efter tycke och smak som det kommer, gemensam nämnare är de blåa rutorna i varje ruta längst upp - men t o m de är olika stora.
Trådändarna sticker jag i möjligaste mån in under resans gång, så de flesta kan jag bara klippa av sen. Det ni ser är framstycket och ett halft bakstycke samt en ärmringning. Ärmarna kommer att stickas randiga sen, en bred mudd nertill ska också bli randig. Halsmudden förmodligen enfärgat. Jag vet ju inte hur mycket av vad jag kommer att ha över till slut. Projektet utvecklas alltså efterhand. Men visst ser det häftigt ut såhär långt?

Das fiel mir zu den aufgeribbelten Fäden ein. 


Och till sist: på jobbet ville de slänga en lampa, jag sa: stopp, den där glasskärmen vill jag ha. Nu är den pelargonkuvös och det är så vacket så.

Ein geretteter Glaschirm aus einer Lampe:
Brutkasten für eine Geranie. 
Ett till projekt är färdigt - men det hör inte till återbruksutmaningen så det kommer med i ett annat inlägg.

2 kommentarer:

  1. Bra idé att repa upp tröjan. Man måste känna lust inför såna stora projekt. Din nya idé är snygg så det blir spännande att se hur det blir när det är klart.
    Inte visste jag att man kunde ha Pelargonkuvös. Men så vet jag heller inget om Pelargoner. Smart "repurpose".

    SvaraRadera
  2. Fina grejer! Dominostickningen ser ut att bli fantastisk. Gillar extra speciellt idén med randiga ärmar till det rutiga.

    SvaraRadera