lördag 8 juni 2013

Linneblus

För att kvala in till Me made Mittwoch kommer här en bild på kroppen dock utan ansikte - följ länken, det finns mycket fint att hitta. Läs också längst ner i detta inlägg ... .


Um mich für den Me made Mittwoch qualifizieren hier noch ein Bild an der Frau. Ich habe meine Bluse heute probegetragen und finde sie angenehm, werde wohl noch etwas an dem Schnitt arbeiten und dann mehr nähen. Guckt am Mittwoch mal rein, ganz viel neue Inspiration.  

Sedan många år tillbaka är jag ute efter ett mönster till en enkel blus, utan knäppning och krusiduller som sitter bra. Jag har testat lite mönster men hittills aldrig haft ork att jobba så mycket på ett mönster att det till slut blir riktigt bra. Nu hittade jag alltså detta mönster i en gammal Allt om Handarbete Tidning (7/01) och ville pröva. Tyget är ett loppisfynd, linne, förmodligen en före detta bordsduk. 
Jag sydde alltså överdelen förutom fålldelen (ni kan kanske ana sömmen på magen) och provade - och blev så arg och besviken: ärmarna var alldeles för trånga (för mycket rodd under gymnasietiden?). Eftersom detta är ett återkommande problem funderade jag mycket och kom till slut fram till att jag borde vidga ärmhålen. Jag förlängde dem genom att klippa bort en bit ner, hela 4 cm, vilket ger ett 8 cm större hål. Sen fick jag trixa lite med ärmarna som jag var tvungen att klippa till på nytt. Jag använde en fungerande tunika och kontrollmätte - och det stämde. Nu passar den. Nästa gång jag syr detta mönster måste jag dock försöka att göra ärmen och ärmhålet olika fram och bak och dessutom rätta till linjen på ärmisättningssömmen. 
För övrig förlängde jag också fålldelen med ca 6cm. Nu är jag i alla fall nöjd och jag tror att jag ska trixa mer med detta mönster som  grund. 

Jag ser framför mig ett antal mönsterförändringar, t ex olika tyg på fålldelen och huvudstycket. 
Lagda veck eller också rynk för fållen.
Eller kanske t o m en klockad kjol?
Spets eller band medsydd i delningssömmen ...

Så detta tål att utvecklas.
Leinenbluse aus einem Tischtuch vom Flohmarkt.
Schnittmuster aus einem alten Handarbeitsheft,
musste allerdings verändert werden: Die Ärmel waren viel
zu eng. Ich musste die Armausschnitte erweitern und
die Ärmel neu zuschneiden - zum Glück war die Tischdecke gross.
Ausserdem habe ich den unter Teil von Vorder- und
Rückenteil um ca 6 cm verlängert.
(wer genau hinsieht, kann die Teilungsnaht
ausmachen).

Ich habe viele Designideen für diesen Schnitt. 

Das Schrägband für den Hals habe ich aus einem alten Bettbezug
aus den 70iger Jahren gemacht. Leider ist fast nix mehr da davon:
restlos ausgeschlachtet. 
 Lärdomar:

 • Jag måste lära mig att klippa till med större sömsmån så att jag har mer marginal för ändringar. Hittills klipper jag oftast med nöd och näppe 1 cm. 
 • Jag måste hitta mått som hjälper mig att i förväg lista ut ifall ett mönster blir trång över axlar och överarmar. Jag har på tok för många hemsydda plagg som spänner där. 
 • Även fast det gör ont måste jag börja provsy vissa plagg i skräptyg - det vill väl till att köpa på mig lite påslakan på loppis för detta ändamål. 
Nästa steg är att ta fram mina böcker för mönsterkonstruktion och se hur jag får till en bra ärm. Kanske kommer en bild med kvinna i plagget till Me made Mittwoch.

Ett litet tips också: Vi håller på med att utveckla en hemsida och här kan man anmäla intresse på att vara med. det hela går i n t e ut på att sälja något.  Projektet heter alltså Metamorphoses.

Tipp: Wir bauen an einer neuen Homepage und hier kann man anmelden, wenn man interessiert ist. Das Projekt heisst Metamorphoses. 

3 kommentarer:

 1. Hej Hanne!
  Hast du also auch eine Schwäche für Leinenstoffe? Also ich finde deine Bluse wirklich ziemlich gut gelungen.
  Ein interessantes Projekt hast du da,
  vielleicht kannst du mir da ja irgendwann genaueres zu erzählen.
  Gruß,
  G

  SvaraRadera
 2. Samma axelproblem här. Fast oftast när det kommer till köpekläder. Jag syr aldrig till mig själv. Skulle väl börja våga nån gång. Kanske kan börja med nåt ärmlöst....
  (jag har aldrig paddlar eller rott, råkar väl bara vara axelbred, storbystad och rejäla överarmar ha ha ha)

  SvaraRadera
 3. Fin blusen blev, trots alla motigheter! Beundrar ditt tålamod!! Jaha vad spännande med den nya sajten :) Ska genast anmäla mej! Ha det bra! /Pia

  SvaraRadera