måndag 10 december 2012

Jeansburkar, batteriholk och annat

Det här inlägget handlar om bruk och återbruk. Och får därför duga som inlägg till återbruksutmaningen (se länk här på sidan) trots att barnkläderna är sydda av tygstuvar, inte av gamla kläder. Stuvarna är dock köpta på loppis. Väldigt fin mörkbrun trikå. Det blev leggins, den lilla finessen vid bensluten, en liten tamp som drar upp benslutet i yttarkant, syns inte riktigt. Om ni vill se hur det är gjort, kolla in de i Ottobre 4/12.
Det var i alla fall välbehövliga kläder att ha under. Och mörkbrun är sympatisk enkelt att kombinera med andra färger, i synnerhet röd och rosa. De kontrastfärgade stickningar som inte heller syns på bild är av denna anledning röda.

Leggins und Pulli aus einem sehr angenehmen Trikot vom
Basar.
Leggins nach Ottobre 4/12, Pulli Creative Workshop.
Grösse 122

 Mera av samma par uttjänta jeans. Öglan är gjort av en av bälteshällhorna som jag sprätte loss.


Och så har den ännu en kompis. Dessa är alltså utan konservburkar inuti. Insidan är fodrad med en gammal linneskjorta, tillhörande min man. Mellanlägget är också loppisköp och saknar klister. Jag klippte mönstret i mellanlägg, sydda fast det med zikzak på fodertyget och klippte därefter ut fodertyget. Sen använde jag det dubblerade tyget som ett lager. Praktiskt och smidigt. 

Mehr Jeanskörbe, diesmal ohne Konservenbüchse innen.
Stattdessen gefüttert mit einem alten Leinenhemd meines Mannes. 

Ett tips också, för alla som inte känner sig så hemma i matematiken: Om man ska göra en korg av ett rektangulärt tygstycke så mäter man den vågräta längden, alltså omfånget, drar bort 2 cm sömsmån, för man ska ju sy ihop till en rundel. Då har man omfånget på korgen. För att nu veta hur stor cirkeln i botten ska vara behöver man räkna såhär: 
Omfång delad på 6,28 = radie. Till radien lägger man en cm sömsmån och ritar med hjälp av passare upp cirkeln. 
Eftersom jag fick fundera varenda gång jag skulle hitta en botten utifrån en given omfång har jag nu skrivit ner formeln i en liten bok där jag samlar knep, inställningar och annat så att jag kan slå upp den enkelt. 

Inga direkta nymodigheter, men här en batteriholk av Whiskyförpackning. Jag försökte med decoupage men lyckades inte särskilt bra. Men den fyller sin funktion och när jag tycker att den ser för lekmannamässig ut så kan jag alltid dra bort det vita fältet och måla med tavelfärg (kom jag på när jag letade efter decoupagelack och hittade en flaska med tavelfärg - varför hittade jag inte den tidigare). 

Und schliesslich: Hier drin war mal Whisky, jetzt sollen
Batterien und kleine Glühbirnen und ähnliches
darin zwischengelagert werden. Buchstaben frei Hand aus
Buntpapier ausgeschnitten. Dann habe ich es mit
Decoupage-Lack versucht. Ging so lala. Aber
mein Mann behauptet, die Fältchen in dem weissen Papier seien
ganz reizvoll und machten einen antiken Eindruck.
Wenn er es so sagt, kann ich mich vielleicht
zufriedengeben. 



2 kommentarer: