måndag 3 december 2012

Återbruk gånger 2

Och nu lider Återbruksutmaningen mot sitt slut. Synd, men begripligt, man kan inte hålla på hur länge som helst utan att det blir tråkigt, en utmaning måste förbli en utmaning och inte något kontinuerligt. Hursomhelst har jag tyckt om det.

Dagens återbruk föddes av dagens belägenhet. Minstingen stannade hemma p g a annalkande förkylning (hon var dock energiknippe hela dagen). Det var i princip omöjligt att göra något som krävde koncentration och som inte involverade henne. Talande var hennes yttrande nu ikväll: mamma, jag önskar att det var som på barn på sjukhus (tv-program), att du skulle ta hand om mig och vara med mig och leka med mig ... .
Autsch!!!
Jag försökte dock att förklara att mammor är till för att förse sina barn med omsorg, mat, husrum, kläder och kärlek, inte för att leka drakmamma eller fröken eller på annat sätt oavbrutet sysselsätta en snart 6åring. Jag försökte varva egna med gemensamma projekt under dagen. Det gick sådär. Ofta känner jag att det i slutändan blir så att jag varken koncentrerar mig på henne fullt ut eller på något annat fullt ut. Nåja, nu ligger hon i sin säng och jag räknar med att hon kan gå till skolan imorgon. Skönt.

Projekten då? Jo, hon har på sistone kommit hem med massor med hål i strumpor och strumpbyxor. 2 av strumpbyxorna sparade jag. De är så elastiska, så jag tänkte att man kanske kunde fixa dockkläder. Det gjorde jag idag:

Die Puppe Lisa hat einen Pulli bekommen.
Genäht aus einer alten Strumpfhose mit Loch
am Zeh. (Die Unterhose ist älter, auch aus
einer alten Strumpfhose)
 Dockan heter Lisa, är beställt från Tyskland och hade från början ganska hemska, moderiktiga (?) små vuxenkläder på sig. Väldigt tyska var de också, tror jag. Kjolen var så snäv att hon inte kunde sitta ner trots alla leder. Jag har länge tänkt att jag vill göra lite riktiga barnkläder åt henne, så att minstingen kan se sig själv lite grand. För en längre tid sedan blev det trosor av en annan gammal älskad strumpbyxa. Idag blev det en tröja, tillklippt helt på fri hand. Utan sidsömmar.
Und eine Leggins aus einem Flohmarkt-
T-Shirt (Der Rest schon vor längerer
Zeit in eine Mütze verarbeitet.)
 Och så ett par trikåbyxor. eller leggins, om man vill. Likaså tillklippta på fri hand från resterna av en gammal loppist-shirt vars andra delar har blivit mössa. Jag tycker det blev riktigt bra, trots att det är klurigt att sy i så elastiska tyger med så små mått. Det går liksom inte att använda overlocken, då blir sömsmånen alldeles för bred.
Besonders stolz bin ich darauf, dass ich alles
frei nach Schnauze zugeschnitten habe.
Ich habe keine Schnittmuster benutzt und
nicht mal vorher gemessen. Arm-
und Beinlängen habe ich im Nachhinein
angepasst. 
Ibland tänker jag att jag borde klippa till lite mer på fri hand. jag behöver öva mig i modet att lita på min egen känsla, och på att våga misslyckas ibland. Jag tycker bara alltid det är så synd om tygerna, ifall jag klipper fel. Men det här gick ju vägen.
Och jag tycker att dockan är ännu mycket finare med lite mer vardagliga kläder.

4 kommentarer:

 1. Intressant och viktig tanke där "att våga misslyckas" Det skulle nog de flest av oss behöva träna på!!!
  Jättefina kläder fick dockan!

  SvaraRadera
 2. Toppenfint!! Ser hur proffsigt ut som helst! Det här med frihandsklippning verkar ju vara din grej! Kan tro att konvalescenten blev nöjd :)

  SvaraRadera
 3. Frihand är alltid roligare än enligt mönster. Jag har insett att jag var modigare förut innan jag blev bättre på att sy. Att bli skickligare har tyvärr gjort mig tråkigare. När jag kikar på min första tid i bloggen så ser jag fina roliga alster som är bra mkt mer kreativa än de jag gör idag. Konstigt det där. Det är bra att öva sig på småsaker och dessutom på stuvbitar som du. Då gör det ju inget om det inte blev bra. Måste man slakta sakerna igen så kan man ju alltid göra lappar till lapptäcke av dom.

  SvaraRadera