måndag 15 oktober 2012

Porr?Und pünktlich zum Mittwoch wieder der Zusatz auf Deutsch. Hier handelt es sich also, wie man weiter unten sieht, um ein geschlachtetes Top, das in einen BH verwandelt wurde. Sitzt gut und bequem und wird sicher Nachfolger bekommen. 
Gar nicht so schwer, wie es aussieht. Ich hatte einen, der mir ganz gut gefiel, auf unseren Küchentisch geklebt (mit Klebeband) - wegen der Gummibänder. Dann die Teile abgezeichnet und nachgenäht. Einige Verbesserungen zum nächsten Mal habe ich schon ausgedacht. Die Unterkante ist übrigens der abgeschnittene Saum des Tops, in den ich einen Gummizug eingezogen habe. Die Träger sind auch direkt vom Top übernommen. 

 Här kommer veckans återbruksprojekt. Jag har såna problem att hitta bh-ar. Jag är liksom för liten för att vara så bred i axlar och övre delen av ryggen. Dessutom avskyr jag allt som trycker och klämmer. Jag hade ett gammalt linne i min kasserade-kläder-kasse, hade sparat det för att det var så fin trikå, elastisk och ändå huvudsakligen bomull. Dessutom hade den axelband, vilket visade sig vara praktisk. Jag hittade på ett mönster genom att tejpa en befintlig och ganska ok bh på bordet, ritade av bitarna, gjorde om lite här och var och sydde. spetsresåren i hudfärg, vilken nästan inte syns på bilden, hade jag köpt på loppis, tror jag. mittbiten i vävt tyg hade jag i min småbitslåda. Längst ner använde jag fållen på linnet som jag drog in resår i. Som man ser på nedre bilden blev det inte perfekt, men som ett första försök helt ok - och sitter betydligt bättre än många köpta exemplar. Klämmer dessutom ingenstans.
Den är visserligen inte rosa, men med tanke på att rosa bandet från början handlade om bröstcancer, så kan det väl ändå platsa.

Ein selbstgenähter BH, weil es so schwer ist,
welche zu finden. Ich bin irgendwie zu breit für
meine Körbchengrösse. Dieses Exemplar entstand aus
einem aussortierten Top. Nicht perfekt, aber für den An-
fang ganz ok. 

Här också ett projekt som inte är återbruk alls, inte någonstans, vilket är väldigt ovanligt för mig. När min mamma fyllde 75 i september lovade jag henne ett plagg. Vi hittade tillsammans detta mönster i sömnadsmagasinet (det måste ha varit septembernumret). Tyget hittade vi på Stof och Stil, en finspårig manchester. Nu är den färdig och väntar på att skickas till Berlin. Hoppas den passar som förväntat.

Ein Geschenk, das darauf wartet abgeschickt zu werden. 

Ein Tip insbesondere für deutsche Leser. Klockarbarn hat eine Redoing-Aktion wo man jeden Montag Links einstellen kann. Bedingung ist, dass die Werke aus etwas anderem entstanden sind. Ich weiss gar nicht genau, wie man diese Kunstform auf Deutsch nennt, hier heisst das Återbruk. Guckt mal rein, ist viel Fantasie drin, und wenn ihr im Blogg rumblättert, findet ihr viel Intressantes. 

9 kommentarer:

 1. Ofta räcker små justeringar för att plagget ska funka igen:-)

  SvaraRadera
 2. Det var lite rosa bandet-porrigt! ;)

  SvaraRadera
 3. Ett återbruk helt passande temat tycker jag.

  SvaraRadera
 4. Men vad fin BH, vilken smart idé! =)

  SvaraRadera
 5. Skitsmart!! Kanske vore ngt för mig! Latexallergi och behåar är en kombo svår att överbrygga.. Har numera alltid linne under behån (och ett annat över). Kanske kunde jag ta bomullslinnen och transformera dom så smart som du gjorde??

  SvaraRadera
 6. Vilket jobb! Kul att det blev bra, känns lite pilligt att sy en BH, som dessutom är bekväm :-)

  SvaraRadera
 7. Det passade väl jättebra!
  Själv har jag typ det motsatta problemet, för stor byst i förhållande till hur bred jag är om ryggen. Det är inte lätt att hitta bh:ar då heller, kan jag meddela. :)

  SvaraRadera
 8. Jag beundrar alla som är så duktiga på sy om kläder. Ännu har jag inte vågat mig på den biten.

  SvaraRadera
 9. Wow! Ich glaube, ehe ich mich einem BH versuche, fließt noch viel Wasser die Elbe runter :-)

  SvaraRadera