måndag 10 september 2012

Då mäter man och mäter ...

och ändrar och anpassar efter för breda axlar och bristande midja och så syr man och är sååå stolt att man har mätt och anpassat och man gläds så mycket åt att det blir så vackert och tänker att man har lärt sig något nytt och sedan provar man .... och då spänner denna jättefina tunika både om magen och vid axlarna om man lyfter armarna eller sträcker dem framåt. Såå frustrerande. Jag vet inte varför det blev så. Jag kollade på mönstret efter måtten och jämförde dem med mina egenmätta och det var just midja och axelbredd som var avvikande, jag förstår bara inte. 

Nåja, nästa gång tar jag den större storleken och minskar där jag måste istället, kanske. Men jag vägrar i alla fall att ge upp denna tunika. Jag kommer att försöka hålla mig rak i den och dessutom hoppas på att cyklingen till jobbet ger resultat så att magen blir lite mindre omfångsrik efterhand. Så tunikan får resa med mig till Berlin och jag tänker ha den när min mamma fyller 75 nu på fredag. Så det så. 
Tunika Svea, Farbenmix, Grösse 38/40 was sich als knapp erwies.
Auch nach geänderten Massen für Taille und Schultern. Frust.
Aber ich werde sie trotzdem tragen! Und vielleicht führt ja
das Zur Arbeit Radeln irgendwann zu vermindertem Bauchumfang.
Im Übrigen finde ich sie nämlich wunderschön. 

Auktionerade till mig ett mönster på kompisklänning ur den "handarbete" - tidning från 80talet. Det mönstret var jag ju tvungen att testa. Jag älskar ju denna typ av västklänning/hängselklänning ... . Har en idé av att sy några sådana av ylletyger som jag äger. Kan tänka mig att det blir bra.
Den här är jättemysig, det var en bit bredspårig manchester. Minstingen konstaterade att alla komma att vilja gosa med henne när hon har den eftersom tyget är så mjukt. Jag tycker den är fin, fast det var ordentligt pilligt med infodringen.

Einfaches Trägerkleid nach einem Schnitt aus einer
Handarbeitszeitschrift aus den 80iger Jahren.
War ziemlich fummelig mit den Blegen an Hals
und Armausschnitt. 

Sen ville barnet ha blommor på och då var jag tvungen att testa en sak. Vi har på landet en kaffeservis från 50talet, skulle jag tro. Därifrån kommer inspirationen: att avända en cirkel och sy linjer på fri hand för att skapa en blomma av pricken. Linjerna är sydda med jeans- resp. brodertråd, med raksöm resp förstärkt raksöm. Jag tycker det blev riktigt fint och tål att utvecklas. Som nästa projekt har jag i tanken att sy en huv till min Overlock, det jag har är av tunn plast och har gått sönder på flera ställen. Där ska jag sy fler såna blommor - manchester är egentligen inte så lämpad, varken till dekorstickningar eller till broderi eftersom vissa stygn försvinner in i ribborna. Men jag är stolt över min designidé.

Auf die Blumen bin ich besonders stolz. Die
Inspiration stammt von einem Kaffeservice in unserem Ferienhaus.
Farbige Kreise mit unregelmässig gezeichneten Details.
Ich finde, das ist richtig gut geworden. 

Detta är provlappen som jag sydde först. Jag har länge funderat på hur jag kan använda det klotter som jag ägnar mig åt under möten och väntetider skulle kunna användas i mitt handarbete. Nu vet jag ett sätt, fler lär följa.

Das war der Probelappen. Ich denke schon lange
darüber nach, wie ich mein Gekritzele auf Papieren
in Dekorative Stickereien verwandeln könnte.
Dies ist eine Variante. 
Nu får ni hålla tummarna, i övermorgon ska en flygrädd (skräckslagen) mor flyga ensam med sin 5åriga dotter till Berlin. Hoppas att den 5åriga dottern inte smittas av min skräck.

1 kommentar:

  1. Hej och tack för att du gett upp om mig! Nej, det är ett evigt pussel att få tid till det man känner lust för och att hinna med sina måsten.

    Jag har gått ner i arbetstid och är ledig en dag i veckan och jag måste säga att det ger otroligt mycket att ha en "bonusdag" där man bara får mysa runt hemma och göra det som faller en in...

    Dina blommor är jättefina. Man ser liksom inte att det "bara" är en tygcirkel, det ser mycket mer avancerat ut, även om jag kan tänka mig att det inte är jätteenkelt att få till stjälk och blad...

    Hade gott!

    SvaraRadera