lördag 19 juli 2014

En liten uppdate mitt i sommaren

Ja sådär väldigt mycket har inte blivit av den senaste tiden. Mycket tid gick åt för jobb (jobbade heltid i tre veckor nu), var borta en sväng i Berlin också och så finns det en del att göra i trädgården som inte lämpar sig att visas upp. Detta evighetsarbete som består i att dra upp Kirskål och annat som jag inte vill ska ta över min trädgård. Men innan hagelskuren för en stund sedan såg den ändå ganska fin ut, trädgården. Nu har malvorna valt att lägga sig ner och blåklinten som skymtar bakom dotter ser också rätt tilltufsat ut. Nåja, sånt är livet/vädret. 

Dessutom har jag sytt en till sak, men den får inte visas upp innan den har flyttat över till sin nya ägare. Man vet aldrig vilka som tittar in på bloggen. 

Det här har i alla fall blivit sytt. Ett livstycke ur en gammal handarbetstidning från 80talet. Nästa exemplar blir lite längre, men det här duger åtminstone den här sommaren. Och jag gillar själva tanken med den här. Något jag upptäckt på vägen: det syns kanske inte på bilden, men hela alltihop är allt annat än trådrakt, och när jag försökte ta reda på varför så visade det sig att hela tyget är sneddraget. Lägger man stadkant på stadkant så är det ändå snett. Jag har nu strukit med ånga för att få stuven att ligga rakt inför nästa projekt. 

Ein Hemd aus Leinenstoff, Schnitt aus einer Handarbeitszeitung
von 1983. 
 Den här lådan snickrade jag ihop av restbitar, för att jag hade lust att göra något utan större planering och förarbete. Träribborna kommer från en gammal trädgårdsmöbel, Teak, men rätt åldrad som ni ser. Bottenplattan var mitt första försök för dörrspeglar i vardagsrummets bokhylla. Jag använde sedan en annan färg, så denna bit schablonmålad plywood blev över. Och hörnbitarna har jag kapat av från de pinnar som elverket använde för att markera var elledningarna löper i vår trädgård inför installationen av bergvärmen. Fin blev den, vet bara ännu inte riktigt vad den ska användas till.

Eine Holzkiste aus Resten. Leisten von einem alten
Gartenstuhl (Teak), Bodenplatte ein Probeexemplar
für ein Türfüllung eines Regals. 


Här ett trädgårdsprojekt. Jag planerar att bygga planteringslådor för min köksträdgård bland annat. Har redan förra sommaren tänkt ut en konstruktion som består av gavelbitar som slås ner en bit i backen, sedan fylls det på med brädor i önskad längd som hålls på plats av jordtrycket inifrån lådan, detta innebär att de är lätta att byta ut när de har ruttnat. Här framför huset har jag av rester byggt två provlådor av befintligt material. Gavlarna är gjorda av en gammal planteringslåda som jag tagit isär och satt ihop igen. Stolparna är tillspetsade med yxa. Själva de längsgående brädor är de gamla fönsterbrädor från vardagsrummet. Här får de göra lite nytta. 

Pflanzkisten aus alten Fensterbrettern und sonstigen Resten. 

 En av baktankarna med lådan var att få växter, rötter och jord en bit ifrån husväggen. Nu behöver jag inte blanda upp all sand med kompostjord utan vid husväggen är det fortfarande väldrenerad och torrt medan lådorna är fyllda med varsin skottkärra full med svart kompost. Plantorna verkar gilla´t.
På vårt lantställe kommer det hela byggas i betydligt större format framöver. ...


Hier sieht man ein bisschen von der Konstruktion.
Kurze Pfostenstycke mit angeschraubten Brettern bilden die
Schmalseiten, Die ehemaligen Fensterbretter sind hineingesteckt und
werden vom Druck der Erde festgehalten.
Das Ganze mit Komposterde aufgefüllt, die auf diese Weise von der Hauswand
entfernt bleibt.
Das ganze wird demnächst in grösserem Format im Ferienhaus
weitergetrieben....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar