lördag 12 oktober 2013

En för mig ny form av hantverk och återbruk ...

är omklädning av lampskärmar. För många år sedan fick jag en bok om detta i present. Den har legat och några gånger nästan hamnat på loppis, men jag behöll den, man vet ju aldrig - och nu köpte vi en fin gammal lampa med en ful och trasig skärm och jag påbörjade detta projekt. 
Ein Versuch, einen Lampenschirm neu zu beziehen. 

 Klippte snedremsa för att vira stommen med - det var inte så lyckad, som ni ser. Den fransar sig nämligen när man drar i den, och fransarna syns genom tyget när lampan lyser. Jag hoppas att det inte syns i någon större utsträckning uppe och nere, där kommer ju tyget att sys fast. Men de lodräta stagen behövde åtgärdas. Jag strök med lim, det hjälpte inte. Till slut klistrade jag på ett lager tunt papper, tack vare LED-lampor kan man ju göra så, det blir ju inte längre så varmt inuti en lampskärm.
Nåja, fortsättning följer ...

Ich habe ein Buch. Da steht, man soll das Gestell mit Baumwollband
umwickeln, an dem man dann den Stoff festnäht. Ich habe Schrägband
geschnitten, aber leider franst das, wenn man es dehnt. Deshalb musste
ich die senkrechten Streben noch mit Papier umkleben, denn leider
sieht man sonst die Fransen durch.
Fortsetzung folgt. 
 Dottern behövde linnen. Jag letade efter mönster och hittade ett i Ottobre 4/04. Och försökte sy det. Det gick inte alls bra. Ni ser att gummibandet inte drar ihop utan istället sträcker ärmringningarna och halsringningen. Tyget till det här linnet är för övrigt en avlagt pyjamasbyxa från strorasyster.

Unterhemd nach Ottobre 4/04, die erste.
Ziemlich misslungen an den Ausschnitten.
Das Gummiband wollte sich einfach nicht benehmen. 
 Nästa försök. Jag kantade med remsor i trikå. Bättre, men fortfarande funkar inte halsringningen. Dessutom lyckades jag klippa till åt fel håll så att knäppsprundet från originaltröjan hamnade bak på linnet. Nåja. Dessutom var tröjan för kort, så jag var tvungen att skarva nere med en bit rödrandig trikå.

Zweiter Versuch. Besser aber noch nicht gut.
Diesmal mit Jerseystreifen umrandet. 

Und ärgerlicherweise falschrum zugeschnitten. Der Originalpulli
(die grosse Schwester hatte ihn aussortiert)
hatte natürlich die Knopfleiste vorn. Ausserdem war er zu kurz,
daher die zweifarbige Unterkante. 
 Till slut tröttnade jag. Varför ska flickor över storlek 122 ha en dubbelrundad halsringning som om de hade bröst? Och varför ska de ha så smala axelband? Jag lånade ett linne från dottern och ritade om det efter Ottobremönstret samt kantade med trikåremsa. Såhär blev det. Gammalt, hederligt linne.

Schliesslich bin ich zu einer einfacheren Form
von Unterhemd zurückgekehrt, die ausserdem
mehr kindgerecht ist. 
 Och här ett par snabbstickade strumpor av loppisgarn. Jag gillar modellen med bredare och mönstrad skaft och seden en kort resårremsa. Prickar och ränder i samma strumpa är också lite roligt tycker jag.
Schliesslich noch ein paar Socken für die Jüngste. 

2 kommentarer:

 1. Hej Hanne!
  da bin ich ja mal gespannt, wie der Lampenschirm später aussieht, momentan versteh ich noch nicht so, wie du das machen willst.Oh und warme Socken und Unterhemden kann man ja immer gebrauchen, da ist es ja nicht so schlimm, wenn da Fehler drin sind... Trägt man ja drunter :D Außerdem finde ich nicht, dass der Saum vom oberen so schlimm aussieht, aber vielleicht sind ja deine Maßstäbe höher.

  LG an alle,
  G

  SvaraRadera
 2. Du kämpar på bra med lampstommen! Ska bli spännande och se slutresultatet! Ja, hederliga gamla linnen är bra! Fina sockor!! Gillar prickarna!! Ha det!

  SvaraRadera