måndag 15 juni 2015

Sidentopp och linneklänning


För ett tag sedan fick jag av en vän stora mängder sidenblusar och sidenkjolar som hon ärvt efter sin mamma. Kjolarna är lätta att sprätta och återanvända, blusarna lite svårare. Det är många små tygstycken med insnitt och veck och fickor och kragar. Men här jag jag i alla fall  lyckats att göra om en sådan sidenblus till en barntopp för en 6åring. Jag tror det kommer bli fler sådana, och tyget är väldigt skönt att ha på kroppen. Både underlaget (en bordsduk i linne) och själva toppen är hopplöst ostrukna men om de någonsin ska komma ett nytt inlägg på bloggen så måste jag strunta i det, annars blir tröskeln för fotograferingen ännu högre och då blir det aldrig av. Ber så mycket om ursäkt för detta. 

Ein Seidentop aus einer Seidenbluse. Ich habe ungefär
eine Miljon Seidenröcke und Seidenblusen geerbt
und denke nun darüber nach, was man aus diesen wunderbaren
Stoffen machen kann. Hier wurde eine Bluse ein Top für
eine Sechsjährige. Schrägband aus Viskose.
Leider alles etwas ungebügelt, ich weiss.
Min mamma visade mig för några år sedan en väska som en bekant till henne hade sytt. Den bestod av ett antal tygfyrkanter och var också fyrkantig i sin form. Sedan frågade stora dottern om jag inte kunde åstadkomma en stabil väska som också tål att bära juridisk litteratur, lagboken på två kilo t ex, i. Efter en längre startsträcka blev så denna väska till. Den består av 31 tygrutor (tror jag) fast fodret är sytt i ett stycke och har en blixtlåsinnerficka. Axelremmarna består av Jeansremsor klippta från uttjänta herrjeans. Rutornas härkomst se nedan.

Eine Tasche aus 31 Stoffquadraten. 
Jag lyckades så småningom också lista ur hur man måste sy ihop rutorna till remsor för att förenkla monteringen. Det krävdes en modell i papper för att jag skulle begripa.

Ein Papiermodell von der Tasche, weil ich sonst einfach nicht
begriffen habe, wie ich das Zusammennähen effektivisieren
könnte. Sieht auch irgendwie reizvoll aus. 
Jag sålde på vårmarknad här i närheten. En riktig lantlig marknad med bara lokala utställare. Och dessutom under tak!!! i ett ridhus. För första gången sålde jag lite kläder, bland annat, strax innan slutet, en klänning som jag sytt av en tunika (och naturligtvis inte tagit bild på). Det värsta var att dottern hade tänkt sig denna klänning till sin egen garderob. Och så blir det dessutom en av hennes närmaste vänner som får den inköpt av sin mamma. Hon blev ledsen!! och då var jag ju tvungen att sy en klänning till henne också. Det blev den här. Båda tyger är av linne. Det lila tyget var en kjol som jag hade för många år sedan, det övre en slags ärmlös linneblus som jag ärvt av en vän men som var aningen för trång.

Eine Leinenkleid zum Trost für die Tochter, weil

ich ein anderes, in das sie sich verguckt hatte,
ausgerechnet an eine ihrer besten Freundinnen
verkauft hatte (vielmehr an deren Mutter).

 Fickorna satt också på denna blus/väst, fast de låg inuti. Jag tog loss dem och vände de ut och in, sen kantade jag dem med snedremsa, sydde knapphål och knäppte fast dem i klänningen. Nu kan man ta loss dem om man vill.

Festgeknöpfte Taschen können bei Bedarf losgeknöpft werden. 
Nästa inlägg blir det nog mera siden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar