fredag 16 augusti 2013

Gardinbräde, kålrabbi och Compani

Här alltså ett färdigt semesterprojekt. Det var mycket jag ville göra i Hälsingland, och bara en bråkdel av allt som blev klart, men detta är något sånt. Det finns alltså tydligen ett traditionellt sätt att sätta upp gardiner med hjälp av en gardinbräda. Den sticker ut in i rummet och har en lätt utåtrundad form. På den smala framkanten spikar man fast ett vävd band, sen fäster man en tygremsa med hjälp av knappnålar utan glashuvud i bandet. På samma gång lägger man veck. Jag använde faktiskt en panelbräda och målade den vit med vanlig väggfärg. Tyget klippte jag av en gardin som fanns i huset, det är glesvävt linne. 
Jag tycker det blev riktigt snyggt och skulle vilja göra på ett liknande sätt här hemma också. Det blir nog fler brädor. 

Diese Gardine ist mithilfe eines selbstangefertigten Gardinenbrettes
drapiert. Es ist an den Aussenkanten etwa 2 cm tief und in den Raum
hinein breiter. Längs der vorderen Schmalseite befestigt man ein
gewebtes Band und daran dann mithilfe von Stecknadeln die Gardine,
ein einfaches, glattes Stoffstück. Mithilfe der Nadeln legt man die
Gardine in Falten. 
So sieht das ganze aus der Nähe aus.
Eine historische Methode, Gardinen aufzuhängen,
die mir sympathisch ist. 

 Här ännu ett projekt. I våras sådde jag kålrabbi, igår skördade jag och det blev en måltid med kålrabbi i vit sås, potatis och kokt skinka till. En middag precis som jag minns från min barndom.
Det finns en hel del knölar kvar i trädgården. Men detta var de största.

Selbstgezogener Kohlrabi, gabs gestern zum Abendessen. 
Ett glasögonfodral i tjock ullfilt, enkelt, fuktionellt och lätt att hitta i väskan. ...

Ein einfaches Brillenetui für die Lesebrille. 
Här två bilder på en tunika enligt ett japansk mönster, dottern fick den i 23årspresent. Ska sy en efter samma modell till mig (men några storlekar större förstås ... )
Eine Tunika für die Grosse, ein Geburtstagsgeschenk.
Das Schnittmuster stammt aus einem Buch mit japanischen
Schnitten. Ganz nach meinem Geschmack. 

So eine werde ich für mich auch nähen, aber einige
Nummern grösser. 


Det var det för den här gången, lite avrapportering. Just nu håller jag på med ett antal projekt parallelt, så det tar lite tid tills något blir klart på riktigt.
Ha en bra kväll ...

1 kommentar:

  1. Hej, Diese Variante Gardinen zu stecken habe ich noch nie gesehen, blöd an ihr ist nur, dass man die Gardiene nicht zur Seite schieben kann. Aber wenn sie so kurz ist, muss man das oft ja auch gar nicht. Dein Kohlrabi sieht richtig gut aus, so schön intakt. Mein Kohlrabi ist nämlich gegessen worden, leider nicht von mir, sondern von gewissen kleinen Viechern, die ihre Häuser mit sich rumschleppen.Dazu fällt mir ein, erkennst du dieses Zitat:" das kleine Gewürm wird gebeten nicht von dem Salat zu essen" ( oder so ähnlich eben) ??
    So, genug.
    LG von G

    SvaraRadera