måndag 21 maj 2012

En våning till på kronan

när andra hade långhelg har jag varit på ungdomsläger och inte hunnit med så mycket eget. Lite projekt har dock kommit vidare och något enstaka har blivit klar också.

Vi kom i fjol över 6 såna stolar - extremt smidiga, lätta att fälla ihop, de blir alldeles platta, och sköna att sitta på dessutom. Bara lite rostiga. Nu är de första två ommålade. Eftersom de kommer från två olika källor var det lite olika mycket jobb. På några kan man nämligen skruva loss ribborna, på resten är de nitade, då blir det rätt pilligt. Vi får hoppas att färgen håller vad den lovar "måla direkt på rost". Men fina är de och kommer nog till användning när vi firar vår student om 2 veckor.

Sehr praktische und bequeme Gartenstühle.
2 von sechsen sind jetzt neu gestrichen.
Ein richtig guter Flohmarkt-Fund. 

 Inte särskilt nyskapande men när jag ändå var på bron tog jag kort på min pelargonstege också. Ranglig och med många färgfläckar är den riktigt fin för sitt ändamål.


Meine Geranienleiter. Wackelig, so dass man nicht mehr
draufsteigen möchte, aber so macht sie sich richtig gut.
Ein Kellerfund aus unserem Ferienhaus.
Och min blivande takkrona har alltså fått en våning till. Snörena får ni bortse ifrån, de kommer att tas bort efterhand. Kugghjulet hittade jag hos en vän som inte tyckte att den var något att ha. Jag har haft den hängandes med blomkrukor i i två år, men nu får den nog bli befordrad till inomhus-användning. Den här takkronan får växa långsamt, jag funderar hela tiden på hur den ska bli finare. På nedre bilden ser ni små knäckformar eller vad det är som jag har köpt på någon loppis. De sitter där på prov. Annars är hålen i kugghjulet precis så stora att ett värmeljus faller igenom. Har inte kommit på något bra sätt att hindra de från det. Det skulle vara fint med värmeljus på övervåningen. Halsbandet är också ett loppisfynd och det är mycket möjligt att det kommer med på ett hörn. 

Ein angehender Kronleuchter Marke Eigenbau.
Jetzt schon in zwei Etagen. 

Kleine Backförmchen, die sicher auf irgendeine Weise dabei sein werden. 
 Ja, och sen en skolavslutningsklänning av en gardin (tror jag). Fodrad, och fodret sticker fram längst ner. Mönstret är hemgjord med hjälp av Meedoms grundmönster.
Saknas knappar, annars är den färdig.

Ein Sommerkleid aus einer Gardine mit Futter, dass absichtlich
unten rausguckt und mit Rollsaum versehen ist. 



Så, det var allt för idag.

måndag 14 maj 2012

Långblus - andra gången

Finns inte så mycket färdigt att visa upp. Långblusen stl 116 har jag visat upp en gång, men nu har jag avslutat den. Den behövde lite utsmyckning för att inte se för "vuxen" ut. Fast med facit i hand kan jag tycka att jag kanske borde ha låtit den vara. Å andra sidan blev utsmyckningen ganska rolig också. Blommorna är utklippta ur resterna av ett annat tyg, jag applicerade dem med en färg som skulle matcha knapparna. Sen funderade jag länge på hur jag skulle göra stjälkarna, till slut blev det pärlgarnsbroderi, jag har glömt vad sömmen heter på svenska, men ni känner nog igen den. Här är i alla fall bilden:

Diese Bluse war schon früher mal drin, aber ohne Applikationen.
Im ganzen bin ich zufrieden und betrachte dieses Projekt jetzt als
abgeschlossen.

På sömnfronten är jag annars lite halvfrustrerad. Hade anmält mig till mulliga ms behå-sew-along. Beställde materialpaket och har sytt en behå, men det blev inte riktigt som jag ville, en del fattade jag inte i beskrivningen, det hela blev för stort och många sömmar fick sprättas i flera omgånger. Nåja, jag har i alla fall dokumenterad vad jag skulle vilja förändra till nästa gång, och då slaktar jag någon top som jag känner har rätt materialegenskaper. Få se vad det blir då.

På temat återbruk här ett påbörjat projekt. En gång såg jag på en loppis en samlingen med glaslock till karaffer som förmodligen hade gått i kras. Sedan dess har jag drömt om att göra en "återbruk-takkrona" och samtidigt funderat på vad jag skulle ta som grund. Hålbandet (eller vad man nu kallar det för) hittade jag på gräsmattan i vår trädgård vid fritidshuset. Hantverkarna som hade jobbat med taket hade slängt det där. Jag tog med det hem, man vet ju aldrig. Sen kom jag på hur jag skulle använda det. Prismorna hittade jag också på loppis och jag har redan en del idéer vad mer som kan tänkas hänga där. Kanske det blir en lampa en dag - eller ett vindspel för trädgården. Jag ska fundera vidare på det.  ...


Vielleicht ein angehender redo-Kronleuchter??
Oder ein Windspiel, mal sehen, was daraus wird.
Imorgon ska det sys sommarklänning till dottern. Den ligger tillklippt och genererar förhoppningsvis mindre frustration än behån.

måndag 7 maj 2012

Lastpallar och garnstumpar

Meine ersten "richtigen" selbst-
genähten Hosen. Mit Reissverschluss
und massenweise Taschen. Schnitt
Ottobre 6/08. 

Detta är alltså mina första "riktiga" byxor, som jag har sytt alltså. De är sydda i ett jeanstyg och ska bli mina trädgårdsbyxor. Man hade säkert kunna pimpa till dem lite mer, men jag hade fullt upp  med gylf och fickor och med att tala vänligt men bestämt med min symaskin som tyckte att typ 8 lager jeans var lite för mycket begärt. Det är alltså en Cargobyxa ur Ottobre 6/08 Storlek 40. Fick dock göra om linningen lite eftersom den fungerade bra i nederkant men var för smal för min trebarnsmage i överkant. Men nu funkar den. Gylfen blev inte heller perfekt, men det syns bara från insidan. Blixtlåset var längre än gylfskylten på insidan. En värdslig sak. I det stora hela är jag stolt över byxorna. Ska fundera hur man behöver göra om man vill rita om en linning. Ska också försöka lista ut vad man behöver göra om man vill ha lägre midja - för det gillar jag egentligen. Sen hade jag tänkt sy till lite lösa fickor som man kan fästa i bälteshällorna för att ha redskap i. Och kanske något trädgårdsmästarförkläde i samma tyg.... .

Återbruk har vi här. Dottern har tjatat om en trädkoja. I förrådet skräpade i lastpall, i garaget låg lite rester som jag har sparat ifall att det dyker upp ett tillfälle där de kan komma till användning. Tillfället kom idag. Trädkojan har hittills bara ett golv, men den kommer säkert att bli mer luxuöst framöver. Barnet är i alla fall nöjd.

Der Anfang eines Baumhauses. Europaletten sind was Tolles,
und ein Glück, dass ich Holzreste immer aufhebe. 

Das Kind ist jedenfalls zufrieden. 

Ännu mer återbruk kommer här. Jag har inte kunna förmå mig att slänga alla garnstumpar som blir över när jag stickar på en väldigt färgglad tröja. Jag har sparat dem i en påse och tänkt att de kan användas till stoppning eller liknande. Sen kom jag på något bättre: Jag färgsorterade i 4 högar, olika gula, olika blå, olika röda och olika gröna nyanser. Sen kardar jag trådarna och kommer till slut att använda tussarna för nålfiltning för mina sittunderlag. Ska bli spännande att se hur det blir. .. - det är säkert inte värt mödan med tanke på att man kan köpa kardat ull. Men det är kul att testa vad som är möjligt att jag slipper slänga denna fina ull, bara det blir man glad av!!

Ich hab immer solche Schwierigkeiten Fadenreste wegzuwerfen,
wenn es sich um gute Wolle handelt. Bei meinem Aufribbel-
Projekt bleiben viele kleine Fäden übrig, die habe ich aufbewahrt
und in 4 Farbhaufen sortiert und dann wieder in Rohwolle verwandelt,
sozusagen. Jetzt kann ich damit filzen. 


lördag 5 maj 2012

Att lära sig en ny teknik ...

... är inte så lätt. Jag har ju som jag skrev om i förra inlägget, försökt mig på smygmaskvirkning. Till att börja med med en vanlig virknål nr 10. Sen har jag hittat lite information på nätet om hur krokar för smygmaskvirkning ser ut. Och då bestämde jag mig för att försöka göra en sån krok. Till att börja med i metall. Jag slaktade en brödrost som ligger och väntar på elsophämtning, skruvade bort en av täckplåtarna. Klippte till den med plåtsax och filade och slipade så att kanterna inte skulle vara så vassa. Efter lite efterjusteringar fungerade den. Men från början hade jag ju tänkt göra en i trä. Enträ närmare sagt eftersom det är hårt och tätt. Jag sågade till en skiva av en bit som jag hade liggandes här hemma och täljde fram formen. Det gäller att ha årsringarna åt rätt håll så att inte kroken bryts av. Efter vissa misslyckade försök blev det bra och nu kan jag faktiskt virka med den. Det tar dock lite tid att lära sig rörelserna. Dessutom har jag nog hittat på egna. Såg på ett klipp på youtube och hon gör lite annorlunda än jag. Men vad spelar det för roll, det börjar i alla fall flyta lite. Och sittunderlagen blir fler - fortfarande är virkningen lite oregelbunden men jag har bestämt mig för att betrakta detta som charmig.

Här kommer i alla fall foton av mina krokar.

Ich versuche zur Zeit das Häkeln mit Kettmaschen zu üben.
Hierzulande gibt es sogar Bücher darüber.
Die Technik gibt feste und dichte Stücke,  nicht besonders dehnbar.
Deshalb für Sitzkissen sehr geeignet.

Der erste Haken ist aus einem Stück Blech von unserem alten Toaster gemacht.
Der zweite aus Wachholderholz geschnitzt. 

Und so sieht das ganze dann aus. Ein bisschen unregelmässig
aber ich habe beschlossen das für reizvoll zu erklären. 

Fler saker i arbete och snart klar, jag återkommer.